Sıfırdan Borsa

Sıfırdan Borsa ve Kripto Para Haberleri
Ağ kesintileri bizim lanetimiz oldu


Solana ağındaki hizmet kesintiler, kurucu ortak Anatoly Yakovenko’ya göre her zaman ağ için en büyük zorluklardan biri oldu.

2020’de start vertılan Solana, şimdiye görecek şekilde birkaç kez hizmet kesintisi yaşadı. Yakovenko’ya göre, bu hizmet kesintileri çeşitli yoğunluk ve spam olaylarından dolgüni yaşandı.

Real Vision Kurucu Ortağı Raoul Pal ile 2 Ağustos’ta röportaj gerçekleştiren Yakovenko, ağ kesintilerinin Solana’nın laneti olduğunu, fakat bu kesintilerin düşük işlem ücretleri sebebiyle yaşandığını söyledi.

“Bu sanırım bizim lanetimiz oldu, fakat ağın çok ucuz ve hızlı olmasından, dolgünisıyla yoğunluk yaratacak görecek şekilde kişisi ve uygulama çekmesinden kaynaklanıyor.”

Solana CEO’su, ağ kesintileri kişisiların ağdan faydalanmasını engellese de, ağın özüsini hiç ele geçirmediğini söyledi. Her bir blockchain’in farklı tasarlandığını değinen yönetici, dolgünisıyla her birinin özü hata noktaları olduğunu belirtti.

Örneğin Yakovenko, Bitcoin geçmişte blok üretimini 2 saat durdurduğunda bulun hala normal kabul edildiğini hatırlattı.

“[Bitcoin] en yeni derece dayanıklı olması için tasarlandı […] Çinli birkaç madenci faaliyetlerini durdurduğunda da blok üretimine 2 saat aralar verildiği olmuştu ve bu en yeni derece normaldi,” diye ekledi.

“Solana’da iki blokun üretilmesi arasında 2 saat geçerse, ağ ölmüş demektir, çünkü her bir blok yaklaşık 400 milisaniyede oluşacak şekilde tasarlandı.

Yakovenko, Solana’nın en çok işlem hızına, düşük maliyetli akıllı sözleşmelere ve günlük 30 milyondan fazla işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlandığına değindi.

“Daha hızlı bir ağ yaparsanız, hata noktası da Bitcoin veya Ethereum’dan farklı olacaktır.”

Solana, 2020’de start vertıldığından beri en az yedi hizmet kesintisi yaşadı, bunların beşi 2022’de gerçekleşti. En uzun hizmet kesintisinin yaşandığı Eylül 2021’de ağ 17 saat erişilemez olmuştu.