Bitcoin (BTC) 14 yıl önce bugün gizemli kurucu Satoshi Nakamoto tarafından yzamanımlanan whitepaper (izahname) ile hayatımıza girdi.
Bitcoin’in gizemli kurucusu Satoshi Nakamoto 31 Ekim 2008‘de “Bitcoin: Eşlerarası Elektronik Nakit Sistemi” isimli 9 sayfa ve 12 bölümden oluşan teknik ve bir açıdan felsefi metnini yzamanımladı. Bitcoin’in doğumu anlamına gelen bu metin Nakamoto tarafından bir mail gurubuna atılarak insanlarla yzamanıldı. Finansal piyasalara karşı adeta bir devrim niteliği taşıyan bu metin, Bitcoin’in nasıl çalıştığına dair detaylara konum veriyor.
Günümüzde her ne görecek şekilde “blokzinciri” ifadesi konum edinmiş olsa da Nakamoto tarafından kaleme alınan bu metnin hiçbir konuminde “blockchain” ibaresi geçmiyor. Nakomoto metnin genelinde bu teknolojiyi proof-of-work chain (iş kanıtına dayalı ağ) ya da chain of digital signatures (dijital imza ağı) olarak adlandırıyor.
Ödeme işlemlerinden, seçimlere, takip edilebilirlik ve yenilikçi gelişmelerin her alanına bir şekilde temas eden bu teknoloji Nakamoto tarafından şu ifadelerle açıklanmıştı:
İhtiyaç duyulan şey; güven konumine şifreleme kanıtı üzerine kurulu, iki tarafın birbiri ile doğrudan bağlantılı olduğu elektronik bir ödeme sistemidir. Tamamen eşten eşe, üçüncü tarafa güven ihtiyacının olmadığı, yeni bir elektronik nakit sistemi üzerinde çalışıyorum.
Bitcoin’in doğum gününde bu teknoloji hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz metnin Türkçe versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.