Sıfırdan Borsa

Sıfırdan Borsa ve Kripto Para Haberleri
Bitcoin’in yüzde 60 değer kaybı kötü görünse de daha fazla değer kaybeden birçok hisse senedi var


Bitcoin’in (BTC) yıl başından beri yüzde 60, Ether’in (ETH) ise yüzde 66 değer kaybetmesi, kripto karşıtlarından belki de haklı olarak epey eleştiri topladı. Diğer yandan, benzer ölçüde kötü performans gösteren birçok hisse senedi de bulunuyor.

Kripto fiyatlarında görülen keskin dalgalanmaların sebepleri olarak büyük merkezi getiri ve kredi platformlarının borçlarını ödeyemez hale gelmesi, Three Arrows Capital’ın iflas etmesi ve birçok borsa ve madencilik havuzunun likidite sorunları yaşaması gösterilebilir.

Diğer yandan, Tesla’nın Bitcoin yatırımının yüzde 75’ini yılın ikinci çeyreğinde zararına satması da, yatırımcıların kurumsal yaygınlık algısını pek iyi etkilemedi.

Merkez bankalarının parasal daralma politikaları ve faiz artışı en yeniuçları ise, kripto paralar dahil birçok varlık sınıfını etkiliyor. Dünya genelinde milyar birimlık birçok şirket de değer kaybetti.

Nakde ihtiyacı olan şirketlerde kıyım

Kripto paraların aksine şirketler, özellikle de borsada listelenenleri finansmana dayanıyorlar. Bu nakit, günlük operasyonlardan şirket satın alma ve birleşmelerine görecek şekilde birçok alanda kullanılıyor. Merkez bankalarının belirlediği faiz oranları, bu nedenden dolzamanı enerji, otomobil sat satı ve teknoloji gibi borcun yoğun olduğu sektörlere büyük bir etkide bulunuyor.

İtalya merkezli petrol ve gaz mühendisliği ve keşif hizmeti sağlzamanıcısı Saipem’in (SPM.MI) hisseleri, 2022’de yüzde 99,4 geriledi. Faiz oranlarının artmasıyla birlikte, şirketin artan sermaye giderlerini karşılamak için nakde ihtiyacı vardı.

10 binden fazla çalışanı olan Alman enerji şirketi Uniper (UN01.DE), Nord Stream 2 doğalgaz boru hattı projesinin durdurulmasıyla birlikte işlerinde ciddi bir aksama gördü. Enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte, Uniper faaliyetlerini sürdürmeye devam edemedi ve Eylül 2022’de Alman hükümeti tarafından kamusallaştırıldı. Şirketin hisselerinde bunun en yeniucunda yüzde 91,7 düşüş görüldü.

Cazoo Group Ltd’nin (CZOO) piyasa değeri mevcut durumda 466 milyon birim olsa da, otomobil sat sat şirketinin değeri, 2021 en yeniunda 4,55 milyar birimdı. Bu da yüzde 90 değer kaybı anlamına geliyor. Benzer şekilde, ABD merkezli otomobil şirketi Carvana’nın (CVNA) hisselerinde de yüzde 87 düşüş görüldü.

Biotech companies I-Mab (IMAB) ve Kodiak Sciences (KOD) da 2022’de değerlerinin yüzde 90’ını kaybetti. Çin merkezli I-Mab’in hisseleri, ortağı AbbVie’nin kanser tedavisinde kullanılacak ilaç testlerini durdurmasının ardından çakıldı. Kuzey Amerika merkezli Kodiak Sciences da üçüncü aşamaya geçen ilaç testinin başarısız olmasının ardından benzer bir kader yaşadı.

Teknoloji sektörü büyümeye dayanıyor, fakat büyüme yavaşladı

Yavaşlayan büyüme ve artan istihdam giderlerinden derinden etkilenen bir başka sektör de yazılım hizmetleri oldu. Örneğin bulut sağlzamanıcısı Kingsoft Cloud Holdings (KC), yılın ilk çeyreğinde 533 milyon birim net zarar etti. Sonraki üç ayda 803 milyon birimlık daha da büyük bir zarar beyan eden şirketin hisseleri, yıl başından beri yüzde 87,6 düşüş gösterdi.

Teknoloji sektöründe bir diğer örnek olan yapay zeka ve IoT sağlzamanıcısı Tuya Inc. (TUYA), 2022’de yüzde 83,7 değer kaybetti. Bu yıl hissesi yüzde 80’den fazla düşen diğer şirketler arasında Cardlytics (CDLX), Bandwidth (BAND), Matterport (MTTR) ve Zhihu (ZH) bulunuyor. Her biri unicorn olan, yani 1 milyar birimın üzerinde piyasa değerine sahip bu şirketlerin gösterdiği düşüş dikkate alınmalı.