Büyük Marmara depremini bekliyoruz ama… Uyarı geldi: Ondan önce depremler yaşayabiliriz
Türkiye’nin 3 büyük tabaka arasında kettiğı için deprem tehlikesi taşıdığını belirten Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, fayların stres haritalarını göstererek, kırmızı renkli bölgelerde hızlı hareket ettiğini kaydetti.
Prof. Dr. Kutoğlu, haritada açık renkli olan alanlarda da deprem yaşanabileceğini buna rağmen bu bölgelerdeki eski depremlere ilişkin yazılı belge tutulmadığını dile getirdi. Kgünitlar ve haritaların internette bulunduğunu belirten Kutoğlu, “Bu gerginlik haritalarına bakarak, özü şehirlerinde en en yeni ne zaman deprem olduğuna bakarak, deprem tehlikesini kestirebilirler. Zgünif zeminde, dolgu alüvyal zeminde olan depremin etkisi çok daha yıkıcı olabilir. Buna zemin büyütmesi değeri, diyoruz. Eğer bir bölgenin zemin büyütme değeri 0.5g’nin üzerindeyse o binalarda sarsıntı hasar üretmeye, yıkıcı olmaya başlıyor” diye meseleştu.
AFAD’ın e-Devlet üzerinden ulaşılabilen ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nda deprem zemin büyütme değerlerinin görülebilir olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, “Bu haritada deprem zemin büyütme değeri 0.5g’nin üzerindeyse sarsıntı, binalarda hasar vermeye başlıyor. Kendi seçtiğiniz bölge 0.5g’nin üzerindeyse binanızın depreme ne görecek şekilde dayanıklı olduğunu inceletmenizde fayda var. Bunu tavsiye ederiz. En çok meseleşulan İzmit ve Düzce depremlerinden devamında burada sismik boşluk kalmadığı için en çok deprem olabilecek bölge Marmara Denizi” dedi.
“ZARAR AZALTMA ÇALIŞMALARINDA İSTENEN SEVİYEYE GELEMEDİK”
Haritada sarı olarak gösterilen, Trakya bölgesinde konum alan bölgelerde zemin büyütmesinin az olduğuna işaret eden buna rağmen Güney Marmara bölgesinde zemin büyütme değerinin zirve olduğunu belirten Kutoğlu, “Buradaki değer 0.968g. Bu hasar verme şiddetinin neredeyse 2 katı. Dolgünisıyla burada yaşayan bir insanın ‘Deprem bölgesi bize çok uzak, biz hasar görmeyiz’ deme lüksü yok. Marmara Denizi içinde bir deprem olduğunda o vatandaşlarımız da oldukça zirve bir sarsıntı yaşayacaklar” diye meseleştu.
“MARMARA’DAN DAHA ÖNCE DEPREMLER YAŞAYABİLİRİZ”
Düzce veya Gölcük kollarında aynı büyüklükte depremler yaşanma ihtimali olmadığını kaydeden Prof. Dr. Kutoğlu, şunları söyledi:
“Orada daha farklı küçük faylanmalar var. O faylarda 5-6 büyüklüğünde depremler meydana gelebilir. Tek fay sistemi onlar değil ama ana kollarda deprem oldu, oradaki sismik boşluklar doldu. Şu an bütün araştırmalar Marmara Denizi’ne yoğunlaşmış durumda. Kuzey Anadolu fgüninın hem hareket hızının zirveliğinden hem de kırılma sistematiğinden dolgüni bunu gösteriyor ama Kuzey Anadolu fgüninın doğu tarafında da bazı sismik boşluklar söz meselesu. Depremin o tarafa dönmeyeceğini kimsenin bugünden söylemesi mümkün değil. Elazığ depremi meydana geldi. Doğu Anadolu fgüni üzerinde de gerginlikler var. Elazığ depreminden devamında oradaki stres transferi fgünin kuzey ve güneyine kaymış durumda. Hatay, Maraş bölgelerine ve kuzeydeki şehirlerimize kaymış durumda. Şöyle bir algı yanlış; mutlaka gelecekte büyük boyutlu depremler yaşanacak ama bu illa ki Marmara Denizi’nde olacak, diye bir şey söz meselesu değil. Ondan çok daha önce depremler yaşayabiliriz. 1999 depremlerinden, Van depremi, Elazığ ve İzmir depreminden devamında hala daha yeterince istenilen seviyede dayanıklı hale gelemedik. Zarar azaltma çalışmalarını hala istenilen seviyeye getiremedik. TOKİ marifetiyle çok sgünida meselet yapılıyor ama sorunlu meseletlarda yaşam hala devam ediyor.” (DHA)