Güney Kore, LUNA soruşturmasına ilişkin ilk tutuklamasını gerçekleştirdi
Güney Kore Seul Güney Bölgesi Mahkemesi’nin savcısı Choi Sung-kook, kısa bir süre önce Terra LUNA soruşturması kapsamında Terraforms Labs’ın Genel İşler Başkanı hakkında sermaye piyasası kurallarını ihlal ettiği, dolandırıcılık uyguladığı ve görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle bir tutuklama emri çıkardıklarını açıklamıştı. Terraform Labs’ın ard düzey yöneticisinin, yalnızca soyadı duyurulmuştu. Yaşanan gelişmeler devamındası; Yoo soyisimli yönetici, Güney Kore’de tutuklandı. Söz meselesu hamle, Güney Kore’nin LUNA soruşturması kapsamında gerçekleştirdiği ilk tutuklama oldu.
Aktarılan detaylara göre; Sung-kook, Yoo’nun tam olarak nerede ve ne zaman tutuklandığını duyurudı. Yetkililer, Yoo’nun LUNA’nın piyasa fiyatını şişirmek ve manipüle etmek için bot programlama kullandığını iddia etti. Bununla birlikte; Yoo, Do Kwon ile birlikte Güney Kore’nin hakkında tutuklama emri çıkardığı 6 Terraform Labs ortağından biriydi.
Güney Koreli yetkililer, kısa bir süre önce Do Kwon’a çağrı niteliğinde yeni bir bildiri de yzamanınlamıştı. Bildiride; Do Kwon’un Güney Kore’ye dönmesi, hakkındaki suçlamalarla ilgili ifade vermesi ve pasaportunu iade etmesi talep edilmişti. Konumu hala net olarak tespit edilemeyen Kwon’un pasaportunu 14 gün içinde Güney Koreli yetkililere iade etmemesi durumunda pasaportun geçersiz hale geleceğinin de altı çizilmişti.
Ne olmuştu?
Do Kwon tarafından piyasaya sürülen Terra LUNA, işe koyulngıçta büyük bir ivme kazansa da bu yılın mzamanıs zamanında birkaç gün içerisinde neredeyse sıfıra inmiş ve abd abd dolarıı karşısındaki hepsini kapsayan değerini kaybetmişti. Bu durum, kripto para piyasasından 40 milyar abd abd dolarııın üzerinde paranın silinmesine yol açmıştı. Yalnızca Güney Kore’de 280 bin kişi, durumdan olumsuz etkilenmişti. Bunun üzerine; kurucu Do Kwon ve Terraform Labs, Güney Kore ve ABD’de pek çok davaya mesele olmuştu. Kwon öte yandan; vergi dolandırıcılığı, yatırımcıları yanıltma, haraç toplama ve saadet zinciri oluşturma suçlarından da yargılanıyordu.
Eylül zamanında ise Güney Kore’nin başkenti Seul’daki bir mahkeme, Do Kwon için sermaye piyasası kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarmıştı. Söz meselesu tutuklama emrinde, Do Kwon dışında 5 kişinin daha adı verilmişti. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da Kwon’un pasaportunu iptal etmeye yönelik çalışmalar yürütmeye işe koyulmıştı. Bununla birlikte, yetkililerin Kwon’u tutuklamak için Interpol (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) ile iş birliği yapmzamanı planladığı belirtilmişti. Yaşanan gelişmelerden kısa bir süre devamında ise Interpol, Do Kwon’u kırmızı bülten listesine dahil etmişti.