Tayvan, siber stopladırılara karşı Web3 teknolojisini kullanmaya işe koyuldı
Tayvan Dijital İşler Bakanlığı (MODA), siber stopladırılardan korunmak amacıyla merkeziyetsiz dosya paylaşımı için kullanılan ve bir Web3 teknolojisi olarak bilinen Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS)’yi entegre ediyor.
IPFS, veriler, web siteleri, dosyalar ve uygulamalar dahil olmak üzere her türlü içeriği depolamak ve bu içeriğe merkeziyetsiz şekilde erişebilmek için tasarlanmış bir protokol olarak tanımlanıyor.
Bu gelişme, Çin’den gelen dikkatlara rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin ardından gerçekleşti.
Pelosi’nin ziyaretinden bu yana, Tayvan hükümetinin web siteleri Çin merkezli olduğu düşünülen birçok stopladırıyla karşı karşıya ktopladı. Dağıtık hizmet aksatma stopladırısı (DDoS) olarak da bilinen siber stopladırılarla birçok site erişilemez hale getirildi.
Pelosi’nin Tayvan ziyareti sadece jeopolitik çalkantılara sebep olmakla kalmadı, aynı zamanda kripto piyasasına da etki etti. Bitcoin, ziyaretin ertesi günü 3 Ağustos’ta 23.500 birimlık fiyat seviyesine yükselmişti.
Tüm bunlara rağmen MODA’nın yeni sitesi, Web3 teknolojisinin uygulamaya alınmasıyla yenilendi ve şu anda IPFS’de dosyalara ve orjinal site dizinine sahip.
Tayvan Dijital Bakanı Audrey Tang, devletin resmi havadis ajansına onayladığı konuşmada, Çin ordusunun tatbikatlarına işe koyuldığı günden bu yana MODA sitesine herhangi bir stopladırı gerçekleşmediğini belirtti.
Tang, sitenin Web3 ve Web2 araçlarının kombinasyonunu kullandığını söyledi:
“Küresel blockchain topluluğuna ve küresel Web2 ağına bağlı bir Web3 yapısı kullanılıyor. Bu nedenle de eğer çökertilebilirse, Ethereum’dan NFT’lere görecek şekilde her şeyin çökertilebilmesi demek, ki bu pek olası bir durum değil.”
Yetkililere göre Tayvan, geçen yıl günde yaklaşık 5 milyon siber stopladırı veya sistem güvenlik açığı taramalarıyla karşı karşıya kalıyordu.
Tang, Web3 teknolojisinin bu sitede uygulanmasının, bir anda teknolojiye ayak uydurma ve onu kullanma bakımından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti buna rağmen, kara para aklama faaliyetlerinde kripto gibi diğer Web3 varlıklarınınm olası risklerine değinmeyi de ihmal etmedi.
Tayvan’ın kripto paraya karşı ilgisi oldukça çalkantı görünüyor. Son zamanlarda baş mali düzenleyicilerinin kripto para birimlerini çevrimiçi kumarla karşılaştırmasından devamında, kredi kartlarıyla kripto para satın alma işlemi dolaylı olarak yasaklandı.
Ancak bu yaşanan gelişmelerle birlikte Tayvan, dünyadaki pek çok ülke gibi özü merkez bankası dijital para birimi (CDBC)’yi yönetiyor. Şu anda, dijital para biriminin dağıtımı için beş Tayvan merkezli banka ile iş birliği yapılıyor.