Sıfırdan Borsa

Sıfırdan Borsa ve Kripto Para Haberleri

Yeni verilere göre Türkiye’de enflasyon, temmuz zamani itibarıyla yüzde 80’e dayandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ağustos’ta yzamaninlanan havadis bülteninde temmuz zamani Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Verilere göre enflasyon, haziran zamanina kıyasla yüzde 2,37 artış gösterdi.

Aralık 2021’e kıyasla yüzde 45,72 artış gösteren TÜFE, yıllık bazda ise yüzde 79,60’a ulaştı.

Temmuz zamaninda TÜFE endeksinde düşüş gözlenen tek harcama grubu, yüzde 0,85 düşüş ile “ulaştırma” oldu. En en çok artışı ise yüzde 6,98 ile “sağlık“ gösterdi.

Sağlık grubunu yüzde 6,85 artış ile “alkollü içecekler ve tütün”, yüzde 4,50 ile “eğlence ve kültür”, yüzde 3,91 ile “ev eşyası” ve yüzde 3,15 ile “gıda ve alkolsüz içecekler” izledi.

Yıllık TÜFE’ye göz atıldığında ise, en büyük artışı yüzde 119,11’lik açık ara fark ile “ulaştırma” yaşadığı görülüyor. Bu grubu yüzde 94,65 ile “gıda ve alkolsüz içecekler”, yüzde 88,35 ile “ev eşyası” ve yüzde 82,66 ile “alkollü içecekler ve tütün” izliyor.

Diğer yandan, Türkiye’deki enflasyonu hesaplayan bağımsız araştırma platformu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAGrup) göre ise çok daha en çok enflasyon verileri ortaya koyuyor.

Grubun “E-TÜFE” olarak adlandırdığı endekse göre, temmuz zamaninda TÜFE aylık yüzde 5,03, aralık zamanindan beri yüzde 80,35, geçtiğimiz 12 ayda ise yüzde 174,04 yükseldi.

Yüksek enflasyon; COVID-19 ve parasal genişlemeyle geçirilen iki yıl, dünya genelinde birçok noktada tırmanan siyasi gerginlikler ve çatışmalar ve aksayan tedarik zincirleri sebebiyle dünyanın birçok ülkesinde gözlenen bir durum.

ABD’de yıllık enflasyonun yüzde 9’u geçmesinin ardından, Fed faiz oranında 75 baz puanlık bir artış daha yaparak faizi yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltti. Euro bölgesinde de enflasyonun yüzde 8,9’a tırmanacağı olabilite ediliyor.

Yüksek enflasyon ve merkez bankalarının devamında ettiğı parasal sıkılaşma tedbirleri, Bitcoin (BTC) gibi riskli varlıklara aktarılabilecek likidite miktarını kısıtlıyor ve dolzamanisıyla bu varlıkların fiyatına dip yönde baskı uyguluyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise faiz artırmzamani tercih etmiyor. Bir süredir yüzde 14 olan politika faizi, Para Politikası Kurulu’nun 21 Temmuz’da düzenlediği en yeni toplantıda alınan en yeniuçla yine sabit bırakıldı.

Analistler ise ülkedeki en çok enflasyonun, paralarının değerini korumak isteyen tüketicileri alternatif varlıklara yönlendirdiğini düşünüyor. Bunlardan biri olan Cointelegraph danışmanıi Michael van de Poppe, nisan zamaninda onayladığı konuşmada “Türk kripto toplululuğunun çok büyük olmasının bir sebebi var. Enflasyonları çok en çok . . . Başka çözümler aradıklarına hiç şüphe yok, kripto da bu çözümlerden biri,” yorumunda bulunmuştu.