Hollandalı emniyet güçleri 2019’da fidye verilen Bitcoin’leri kurtardı
Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi (UM), emniyet güçlerinin Aralık 2019’da gerçekleşen meşhur fidye yazılımı settirısını çözmesinin ardından nerdeyse 500 bin avro değerindeki Bitcoin’i (BTC) kurtarmak ile görevlendirildi.
2019’da gerçekleşen fidye yazılımı settirısı, söz meselesu üniversiteyi hedef etti ve hepsini kapsayan araştırma verileri, e-postalar ve kütüphane kaynaklarını dondurdu. Kritik araştırma verilerini kaybedeceğinden şüphe eden üniversite, hacker’ın talep ettiği 200 bin avro değerinde BTC fidye talebini ödemeye en yeniuç verdi.
Hollandalı emniyet güçleri, settirıyla ilişkili kripto cüzdanlarından birinin izini 2020’de yakaladı ve o zamanlar yalnızca 40 bin avro eden kripto varlıkları bulunduran hesabı dondurdu. Emniyet güçleri, iki yıl içinde çalınan BTC’lerin beşte biri dahil hesaptaki hepsini kapsayan varlıklara el koymzamani aşardı.
Yetkililerin ele geçirdiği fidyenin değeri, aradan geçen iki buçuk yılda üniversitenin ödediği fidyenin iki katından fazlaya, neredeyse 500 bin avroya ulaştı.
Maastricht Üniversitesi, resmi blog gönderisinde ele geçirilen Bitcoin’lerin değeri parasal olarak daha fazla olsa da, hacker’ların üniversiteye verdiği zararı telafi edemediğini söyledi:
“Hollanda Başsavcılık Hizmeti’nin (DPPS) el koyduğu ve UM’ye geri verilebilecek kripto paraların değeri yaklaşık 500.000 avro. Bu hala üniversiteye verilen hasardan az, fakat ihtiyaç sahibi öğrencileri desteklemek için iyi bir miktar.”
Şu anda DPPS’nin elinde bulunan kripto paraların üniversiteye aktarılması için yasal süreç start vertıldı. Üniversite yönetimi, kurtarılan fidyeyi mali yardıma ihtiyaç duyan öğrenciler için harcayacağını açıkladı.
Kripto karşıtları suçluların tercih ettiği opak ve anonim bir sistem olduğu argümanını kullansalar da, yeni araştırmalar dolaşımda olan kripto varlıkların yüzde 1’den azının yasa dışı faaliyetlerde kullanıldığını gösteriyor.