Sıfırdan Borsa

Sıfırdan Borsa ve Kripto Para Haberleri
Metaverse beş duyuyla deneyimlenebilir hale gelecek


Bilişim ve teknoloji sektörünün liderlerinden birine göre metaverse, insan hayatının “ikinci sürümünün” ayrılmaz bir parçası olacak ve birbirine bağlı metaverse’lerden oluşan “çoklu evren çağına” girilecek.

Global Bilişim Derneği (BIDER) Başkanı Şenol Vatansever, özellikle de COVID-19 pandemisinde uygulanan eve kapanmalar ile birlikte önemi ortaya çıkan metaverse’ün, çok da uzak olmayan bir gelecekte günlük yaşamın her alanında kaliteyi iyileştirmek için konum alacak bir konsept olduğuna inanıyor.

Cointelegraph Türkiye ile paylaşılan basın bültenine göre Vatansever, internet ve Meta adıyla yeniden yapılandırılan Facebook gibi sosyal medya platformlarının haricinde, fiziksel dünyanın bir kısmının da metaverse’e aktarılacağını düşünüyor.

“Fiziksel dünyadaki yaşamın bir kısmının buna kaydırılmasıyla insanların trafikte zaman kaybetmemesi, karbon salınımının minimuma indirilmesi ile küresel ısınma probleminin çözümüne katkı sağlanması, stresin azaltılması sağlanacak. İnsanlar mutlu oldukları lokasyonlarda hayatlarına devam ederek iş, okul ve özel yaşamlarının gerekli kısımlarını metaverse’te tamamlayabilecek.”

Turizmi örnek gösteren Vatansever, katılımcıların özü avatar ve yaşam alanlarını inşa edebilecekleri metaverse’te “hologram olarak dünyanın herhangi bir konumine seyahat etmenin ve dokunma hissini yaşatan kıyafetlerle ortamı normal bir insan gibi yaşayabilmenin, hatta bu seyahatlerde yapılan alışverişlerin gerçek dünyadaki adreslerine teslim edilmesinin mümkün olacağını” ileri sürdü.

BIDER başkanı, nihayetinde farklı hedef kitlelerine yönelik birçok metaverse’ün ortaya belirlendiğı çoklu evren çağını “Multiversera” olarak adlandırıyor ve bu evrenlerin entegrasyonunun ve evrenler arasında geçişin kritik önemde olacağını düşünüyor. Vatansever, şirketlerin de hangi evrende var olacağını belirlemeleri ve bunun ardından strateji oluşturmaları gerektiğini söylüyor.

Vatansever, BIDER ve Multiversera Teknoloji Yatırımları’nın da metaverse alanında çalışmalar yürüttüğünü ve alandaki diğer şirketlere de kuracakları fonla yatırım yapacaklarını açıkladı:

“Global Bilişim Derneği (BİDER) ve Multiversera Teknoloji Yatırımları olarak üyelerimizle beraber hepsini kapsayan bu sorulara cevaplar vermeyi, ortaya çözüm önerileri koymgüni planlıyoruz. Üniversite ve üye şirketlerimizin Ar-Ge’sini yapacağı VR lens ve VR bandını kullanarak avatarlarınızla Metaverse’e neredeyse gerçek dünyadan günirt edilemeyecek şekilde girebileceksiniz. Metaverse’ü beş duyunuzla yaşamanızı sağlamgüni hedefliyoruz. Görme, işitme, dokunma şu an için teknolojik olarak mümkün. Koklama kısmen mümkün. Tat alma için vücudunuza çip taktırmgüni kabul etmeniz gerekebilir.”

BIDER başkanı, şöyle devam etti:

“Tabii en önemli tartışma meseleları, beyin verii ile yapay zekalı kopyanızın oluşturulup avatarınıza ya da hologramınıza yüklenebilmesi, siz dinlenirken metaverse’te ya da gerçek dünyada sizin adınıza çalışabilmesi, hatta birçok kopyasının çalışabilmesi, vefat durumunda ne olacağı vb. olmaya aday. Metaverse’te avatarınızın ve gerçek dünyada hologramınızın doğru ve yanlış davranışlarının diğer kişiler ve yapay zekâ tarafından puanlanabilmesi, birçok farklı kriterde puanlarının olmasının etkileri de tartışılabilir.”

Metaverse’ün kimilerince bildiğimiz hayatın konumini alacak “Yaşam 2.0” olarak nitelendirildiğini belirten Multiversera Danışma Kurulu Üyesi Gökhan Say, günümüzde 40 milyar abd parası piyasa değerine sahip metaverse alanının 2024’te 800 milyar abd parası, 2030’da ise 13 trilyon abd parası değere ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.