USD Coin (USDC) Nedir ve Ne İşe Yarar?
Uzun bir Bitcoin yolculuğunun ardından bazı yatırımcılar daha güçlü kripto para birimleri istediler. “Stablecoin” olarak bilinen projeler gerçek dünya varlık destekli jetonlardır. USD Coin (USDC), ABD doları ile aynı para değerine sahip istikrarlı para birimlerinden biridir.
Kripto para birimlerinden kaynaklanan endişeyi azaltmaya yardımcı olacak mı? Aşağıda öğreneceğiz.
USD Coin (USDC) Nedir?
USD Coin, gerçek ABD doları cinsinden 1:1 değerine sahip olduğunu iddia eden istikrarlı bir para birimidir. Özünde bu, USD Coin’in (USDC), gerekli piyasa istikrarını sağlayan gerçek ABD dolarına eşdeğer olması gerektiği anlamına gelir. Başlangıçta, ERC-20 jetonu olarak çıksa da o zamandan beri Algorand ve Solana blok zincirlerine genişletilmiştir.
USD Coin, çok popüler bir kripto para borsası olan Coinbase ile Boston merkezli bir kripto finans şirketi olan Circle arasındaki ortak girişimle kuruldu. Circle, Goldman Sachs dahil olmak üzere birçok büyük şirketi desteklemektedir.
Circle, 2013 yılında hızlı ve kolay bir şekilde para göndermenin bir yolu olarak başladı. O zamandan beri, milyonlarca risk sermayesi toplayan ve Poloniex kripto borsasını satın alan bir kripto para birimine dönüştü.
USDC: Kısa Bir Tarihçe
Mayıs 2018 – Circle, 110 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu tarafından finanse edilen ABD Doları Parasını duyurdu
Eylül 2018 – US Dollar Coin resmi olarak piyasaya sürüldü
Aralık 2018 – Jeton, CoinMarketCap’e göre genel piyasa değerinde 5. sırada
Ocak 2019 – Merkez, Circle tarafından USDC için tutulan 251 milyon doları doğrulayan bir Grant Thornton bildirisi yayınladı.
Mayıs 2019 – USDC 85 ülkede ticarete açıldı. Mart 2020 – DAI stablecoin, USDC’yi teminat olarak kabul ediyor. Koronavirüs pandemisinin ilk günleri arasında her gün 10 milyon dolardan fazla kazanıldı.
Haziran 2020 – Kullanım, merkezi olmayan bir finansal (DeFi) patlamanın ortasında başlıyor.
Eylül 2020 – USDC, Algorand ile işbirliği yapıyor.
Ekim 2020 – Ekim ayında USDC’nin piyasa değeri 2,6 milyar dolara yükseldi. USDC, Stellar ve Solana ile ortaklığa girdi.
Kasım 2020 – USDC’yi daha da hızlandıran bir bitcoin boğa yolculuğu başlıyor.
Ocak 2021 – Ocak ayına kadar 4.7 milyar dolar dolaşımda.
USDC’yi Özel Yapan Nedir?
USD Coin, ABD doları tarafından desteklenen ilk ve hatta en popüler para birimi değildir. Bu unvan Tether’e aittir. Ancak Tether, mali durumunun yoğun kontrolü altındadır. Bir zamanlar dolaşımdaki her Tether için bankada gerçek bir dolar olduğu iddia edildi, ancak bir New York Başsavcısı soruşturması iddianın geri çekilmesine yol açtı. Bu soruşturmaysa halen devam ediyor.
Yaşanan karmaşalar, daha şeffaf finansman ve denetim süreçlerine sahip, ABD destekli ek istikrarlı madeni paraların ortaya çıkmasına neden oldu. Bunlara; Gemini dollar, True USD, Paxos ve USD Coin (USDC) dahildir.
USDC, rakiplerine kıyasla tamamen benzersiz olmasa da, diğer kripto para birimlerinden farklı olmasının nedeni şudur:
Düzenlenmiş: ABD’de kayıtlı bir finansal hizmetler şirketi olarak USDC’nin ana şirketi bulunur. Bu, hükümetin kara para aklamayla mücadele eden Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN) tarafından düzenlendiği anlamına gelir.
Denetlenmiş: USDC, dünyanın en iyi 10 muhasebe firmasından biri olan Grant Thornton tarafından denetlendi.
Hızlı: İşin içinde bankalar varsa kişi ve kurumlara ABD doları göndermek uzun zaman alabilir. USDC, kripto para birimi işlemleri oranında ABD dolarının gücünü ve sevgisini sunar.
USD Coin Nasıl Üretilir?
USD Coin, diğer birçok kripto para birimi gibi madencilik yapma imkanı sunmaz. Bunlar, birçok büyük borsada ABD doları karşılığında satın alınabilen Madenciliği yapılabilenler, Ethereum ERC-20, Algorand ASA ve Solana SPL jetonları olarak mevcuttur. Circle, bugün dolaşımda toplam dört milyar token arzı olduğunu söylüyor. Müşteri, Müşteri Kimliği Gereksinimlerinizin (KYC) gereksinimlerini karşıladıktan sonra, banka hesaplarını bağlayabilir ve para transferi yapabilir. Bu para daha sonra USDC’ye aktarılacaktır ve müşteri bunu bir borsa kullanarak diğer kripto para birimlerinde satabilir.
Müşteri ayrıca USDC’yi banka hesaplarına geri aktarabilir ve itibari parasına geri çevirebilir.
ABD doları madeni paraları Poloniex ve Coinbase’de (eski USDC’ler) ve Binance ve Huobi gibi diğer büyük borsalarda işlem görebilir.
USD Coin (USDC) İle Neler Yapılabilir?
USDC’yi çeşitli merkezi olmayan finansal protokollerde de kullanabilirsiniz. Örneğin, USDC (diğer para birimleri arasında) yatırmak için faiz teklif eden bir borç verme şirketi olan BlockFi’ye yatırabilirsiniz.
USDC, genellikle kripto para birimi tüccarları ve Tether ve DAI gibi diğer istikrarlı para birimlerine benzer bir istikrarlı varlık olarak tutulur. Stablecoin’ler, kripto para birimlerini ABD doları karşılığında satmanın hızlı bir yolunu arayan tüccarlar için kullanışlıdır. USDC bir ABD doları olduğundan, Bitcoin gibi daha hızlı para birimleriyle ticaret yapmanın daha sorunsuz bir yoludur.
Kaynak: https://iguanabey.com/internetten-para-kazanma-yollari